De Noordzee, een niet altijd eenvoudig te bezeilen stukje vaarwater, ligt in het noordwesten van Europa en grenst aan de landen, van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan. Via het Skagerrak, het Kattegat en de Sont staat de Noordzee in verbinding met de Oostzee. Ten noorden van de Noordzee ligt de Noorse Zee. De zee ligt dus tussen het Europese continent, van het Scandinavisch schiereiland en Groot-Brittannië en gaat in het zuidwesten via de Straat van Dover, ook wel Nauw van Calais genoemd, in het Engelse Kanaal over naar de Noordelijke IJszee, die het oosten van de Noordelijke Atlantische Oceaan vormt. De Noordzee heeft een totale oppervlakte van 575.000 km² en meet een gemiddelde diepte van 94 meter. De maximale diepte van de zee, in het Skagerrak, is 725 meter. Ten zuiden van de Doggersbank bedraagt de diepte veelal minder dan 50 meter.
In het deel van de Duitse bocht en voor Denemarken heb je een prachtig Unesco werelderfgoed gebied. Een goed geconserveerd getijdengebied van meerder eilandjes en halligen met daar tussen vele ondiepe geulen, prielen en droogvallende zandbanken. Voor Nederland ligt het Unesco erfgoedgebied gebied “Waddenzee”, wat ook een van de grote toeristische trekpleisters is, vanwege zijn mooie en van uit zee, goed bereikbare eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepsvaartregio ter wereld en staat in verbinding met de Atlantische Oceaan.
Het hele gebied dat door de Noordzee in beslag wordt genomen kent volgens het klimaatsysteem van Köppen een gematigd regenklimaat en wordt gekenmerkt door wisselende wind- en weersomstandigheden. Alles is hier mogelijk, van storm en hoge golven tot perfecte zeilomstandigheden en totale rust.
De traditionele zeilschepen vloot die regelmatig de Noordzee bezeild strekt zicht uit van zeegaande platbodems die ruime kustwateren bevaren, maar ook tussen de eilanden op de zandbanken kunnen droogvallen, tot grotere internationaal varende zeilschepen die rond Noorwegen,IJsland, Schotland,Engeland of richting de Biscaya over de Atlantische oceaan varen.
De Noordzee bied ongekende natuur fenomenen en een zeer grote variëteit aan dierleven. Van robben tot zeehonden, van de kleine tot de grote kiekendief, de zeekoet, jan van genten, tot papegaaiduikers. Maar daarnaast ook vele vis soorten, van bruinvis tot de imposantste walvissen. Ook op tijdens de eb vrijkomende zandbanken vind je een rijk dierleven, van krabben tot kreeften, alikruiken, scheermessen, oesters, tot aan kokkels en mossels.