Search
Close this search box.

Noordzee

De Noordzee, een niet altijd eenvoudig te bezeilen stukje vaarwater, ligt in het noordwesten van Europa en grenst aan de landen, van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan. Via het Skagerrak, het Kattegat en de Sont staat de Noordzee in verbinding met de Oostzee. Ten noorden van de Noordzee ligt de Noorse Zee. De zee ligt dus tussen het Europese continent, van het Scandinavisch schiereiland en Groot-Brittannië en gaat in het zuidwesten via de Straat van Dover, ook wel Nauw van Calais genoemd, in het Engelse Kanaal over naar de Noordelijke IJszee, die het oosten van de Noordelijke Atlantische Oceaan vormt. De Noordzee heeft een totale oppervlakte van 575.000 km² en meet een gemiddelde diepte van 94 meter. De maximale diepte van de zee, in het Skagerrak, is 725 meter. Ten zuiden van de Doggersbank bedraagt de diepte veelal minder dan 50 meter.

In het deel van de Duitse bocht en voor Denemarken heb je een prachtig Unesco werelderfgoed gebied. Een goed geconserveerd getijdengebied van meerder eilandjes en halligen met daar tussen vele ondiepe geulen, prielen en droogvallende zandbanken. Voor Nederland ligt het Unesco erfgoedgebied gebied “Waddenzee”, wat ook een van de grote toeristische trekpleisters is, vanwege zijn mooie en van uit zee, goed bereikbare eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepsvaartregio ter wereld en staat in verbinding met de Atlantische Oceaan.

Het hele gebied dat door de Noordzee in beslag wordt genomen kent volgens het klimaatsysteem van Köppen een gematigd regenklimaat en wordt gekenmerkt door wisselende wind- en weersomstandigheden. Alles is hier mogelijk, van storm en hoge golven tot perfecte zeilomstandigheden en totale rust.

De traditionele zeilschepen vloot die regelmatig de Noordzee bezeild strekt zicht uit van zeegaande platbodems die ruime kustwateren bevaren, maar ook tussen de eilanden op de zandbanken kunnen droogvallen, tot grotere internationaal varende zeilschepen die rond Noorwegen,IJsland, Schotland,Engeland of richting de Biscaya over de Atlantische oceaan varen.

De Noordzee bied ongekende natuur fenomenen en een zeer grote variëteit aan dierleven. Van robben tot zeehonden, van de kleine tot de grote kiekendief, de zeekoet, jan van genten, tot papegaaiduikers. Maar daarnaast ook vele vis soorten, van bruinvis tot de imposantste walvissen. Ook op tijdens de eb vrijkomende zandbanken vind je een rijk dierleven, van krabben tot kreeften, alikruiken, scheermessen, oesters, tot aan kokkels en mossels. 

Reisbestemmingen
België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk

Meezeilreizen

25 juli
 t/m 3 augustus 2024
V.a.
€ 1436

LAST MINUTE

  9 dagen
  Noordzee
Deze zeilreis gaat de Hjørundfjord in, één van de mooiste Noorse fjorden, maar minder bekend bij het grote publiek. Met imposante bergen, pittoreske dorpen zoals Sæbø en ruige besneeuwde bergtoppen.
3 augustus
 t/m 17 augustus 2024
V.a.
€ 1200
  15 dagen
  Noordzee, Zuid-Europa
Zeil met het tallship Florette aan de westkust van Schotland door het Sint-George’s kanaal en verken de kusten van Ierland en Cornwall voordat je de Golf van Biskaje oversteekt om uiteindelijk La Coruna in Spanje te bereiken. Deze reis is de perfecte gelegenheid om wat zeemijlen te klokken en het leven op open water te ervaren aan boord van een traditioneel getuigd tall ship.
4 augustus
 t/m 17 augustus 2024
V.a.
€ 2267
  13 dagen
  Noordzee
Deze zeilreis gaat diep de Sognejord in, het langste en diepste Noorse fjord. We zullen ook een paar keer ankeren en in Mundal/Fjærland is het plan om een dagje te blijven liggen.
18 augustus
 t/m 25 augustus 2024
V.a.
€ 1241
  7 dagen
  Noordzee
Vanuit de knusse studentenstad Bergen zeilen we de ‘Outer Hardangerfjord’ in, uniek zijn hier de mooie boomgaarden en lekkere Cider. Een mooi en beschut vaargebied, ideaal voor wie twijfelt over zijn of haar ‘zeebenen’, of als eerste kennismaking met het zeezeilen.
26 augustus
 t/m 6 september 2024
V.a.
€ 1922
  11 dagen
  Noordzee
Vanuit Norheimsund zeilen we dieper de indrukwekkend mooie ‘Inner’ Hardangerfjord in. Uniek zijn hier de mooie boomgaarden en lekkere Cider. Relaxte zeilvakantie met kortere dag afstanden en genoeg tijd voor sightseeing
7 september
 t/m 15 september 2024
V.a.
€ 1202

LAST MINUTE

  8 dagen
  Noordzee
Vanuit Haugesund zeilen we via verschillende eilanden in de brede Boknafjord naar de adembenemend mooie ‘Lysefjord’. Het plan is o.a. om een dagje in Tau te blijven liggen, vanwaar de optie is om een wandeling naar het spectaculaire uitzichtspunt de ‘Preikestolen’ te maken.
16 september
 t/m 25 september 2024
V.a.
€ 1538
  9 dagen
  Noordzee
Afhankelijk van het weer zeilen we de eerste dag van Stavanger naar een Noors eilandje voor de kust. Daarna hebben we een afstand van ongeveer 280 mijl naar Schotland te gaan.
22 september
 t/m 26 september 2024
V.a.
€ 499
  4 dagen
  Oostzee, Noordzee
De focus van deze reis ligt op het overvaren van het schip naar Wilhelmshaven, waarbij we elke gelegenheid zullen benutten om de wind te gebruiken en te zeilen. Bij gunstige weersomstandigheden plannen we een tussenstop op Helgoland in.
13 oktober
 t/m 20 oktober 2024
V.a.
€ 529
  6 dagen
  Oostzee, Noordzee
Deze tocht brengt ons van Kiel naar Norddeich. We varen op open zee, door smalle vaargeulen, passeren sluizen en ervaren de fascinatie van een kanaal doorvaart.
13 oktober
 t/m 20 oktober 2024
V.a.
€ 599
  6 dagen
  Oostzee, Noordzee
Verschillende routes leiden over het Duits/Nederlandse wad, over de Noordzee of over de Nederlandse binnenwateren via Groningen en Leeuwarden. Een of meer tussenstops op de Nederlandse Waddeneilanden zijn mogelijk.
15 oktober
 t/m 21 oktober 2024
V.a.
€ 1185
  6 dagen
  Noordzee
De mini cruise is een reis van 6 dagen waarin we vanuit Amsterdam naar Londen zeilen. We meren aan in het centrum van Londen. Als we een voorspoedige overtocht gehad hebben verblijven we hier twee nachten, om vervolgens weer terug naar Amsterdam te zeilen
15 oktober
 t/m 18 oktober 2024
V.a.
€ 620
  3 dagen
  Noordzee
Deze reis bestaat uit een overtocht van ongeveer twee dagen en een overnachting in Londen. ‘s Nachts zeilen we gewoon door.