Van 1998 tot 2023 hebben wij, de Rederij van Linschoten, diverse traditionele zeilschepen geëxploiteerd op de Waddenzee, het IJsselmeer en de Oost- en Noordzee. Na de verkoop van ons laatste zeilschip benutten we nu onze kennis en kunde in de zeilende chartervaart en hebben we het onze taak gemaakt om je actief te ondersteunen bij je zoektocht naar een geschikte zeilvakantie. Uiteraard houden we hierbij rekening met jouw individuele wensen en verzorgen we graag voor jou het gehele boekingsproces. Heel belangrijk, je maakt voor ons advies en deze dienstverlening geen extra kosten. Je betaald dus altijd de originele prijzen van de organisator.

Wij van Rederij van Linschoten willen de zeilvakantie van onze gasten zo comfortabel mogelijk maken en hen graag een stukje van onze liefde voor de natuur, het zeilen en het behouden van oude, traditionele schepen laten beleven.

De schepen die voor Rederij van Linschoten varen, bestaan uit goed onderhouden en national of international gecertificeerde zeilschepen. Deze worden gevaren door ervaren en gedegen opgeleide schippers en kapiteins, die de kneepjes van het vak beheersen en het vaargebied als geen ander kennen.

Veiligheid en onderhoud staan bij ons hoog in het vaandel. Als rederij en oud eigenaar van meerdere traditionele zeilschepen, zijn we constant in beweging om onze service en kwaliteit te optimaliseren en om te voldoen aan de bestaande wet en regelgeving. Op deze manier bevorderen we gezamenlijk en in overleg met de branche organisatie BBZ de veiligheid aan boord van onze schepen en kun je vol vertrouwen op reis.

Onderhoud staan bij ons hoog in het vaandel. Als rederij en oud eigenaar van meerdere traditionele zeilschepen, zijn we constant in beweging om onze service en kwaliteit te optimaliseren en om te voldoen aan de bestaande wet en regelgeving. Op deze manier bevorderen we gezamenlijk en in overleg met de branche organisatie BBZ de veiligheid aan boord van onze schepen en kun je vol vertrouwen op reis.

Ons veiligheidsbeleid

Rederij van Linschoten streeft ernaar om niet alleen de huidige wet en regelgeving uit te voeren die geldt voor onze branche, maar als oud eigenaar spelen we al jaren actief mee aan de ontwikkelingen binnen de vloot op het gebied van veiligheid. Daarom volgen we een transparant veiligheidsbeleid dat een integraal onderdeel is van de Rederij. Schepen kunnen alleen toe treden, als hun schip aan de hoogste eisen voldoet en aantoonbaar beschikt over geldige veiligheidscertificaten.

Certificaten

Om met gastbemanningsleden te mogen varen moeten alle schepen kunnen aantonen in het bezit te zijn van diverse erkende veiligheidscertificaten. Het Nederlandse hoofdcertificaat voor de binnenvaartschepen is 5 jaar geldig, het certificaat van mast en tuigage 2,5 jaar. Beide worden uitgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), en worden pas na een uitgebreide keuring door een gecertificeerd keuringsbureau vernieuwd.

Alle zeegaande schepen moeten beschikken over Internationaal erkende certificering die nog uitgebreider is dan die van de binnenvaart vloot.

Zij worden dan naast ILT ook door RHC, Rina, BG-Verkehr, Bureau Veritas of Loyd Register gekeurd.

Deze jaarlijkse terugkerende keuringen betreffen niet alleen de romp, of het onderwaterschip en de tuigage, maar er worden ook zaken gekeurd als brand zekerheid, lenssystemen, machinekamer inrichting, radiokeur, medische uitrusting en medicijnkast, reddingsvlotten, algemene reddingsmiddelen, algemene toestand van het schip en de geoefendheid van de aanwezige bemanning.

Neem gerust contact met ons op wanneer je hier over nog vragen hebt.

Rederij van Linschoten biedt een unieke en milieubewuste manier van reizen op historische en traditionele zeilschepen, waarbij natuur, erfgoed en duurzaamheid centraal staan. Hier zijn de belangrijkste aspecten van onze visie en aanpak:

1. Reizen op windkracht

Onze zeilschepen worden grotendeels aangedreven door de kracht van de wind. We vermijden het gebruik van motoren zoveel als mogelijk, wat leidt tot een significant lagere CO² uitstoot en een milieuvriendelijke, bijna emissievrije vorm van vervoer. Dit kan inspirerend zijn, maar is zeker duurzaam reizen in zijn puurste vorm en een kernwaarde van onze aanpak.

2. Behoud van historisch maritiem erfgoed

De vloot van Rederij van Linschoten is vaak een duurzaam alternatief voor moderne transportmiddelen, zij bestaat uit historische schepen die meestal meer dan een eeuw dienstdoen. Door zorgvuldig onderhoud en liefdevolle restauratie behouden we deze schepen als waardevolle getuigen van maritieme tradities, terwijl we ze op een zinvolle en milieuvriendelijke manier blijven inzetten.

3. Bewust omgaan met natuur en ecosystemen

Onze nationale en internationale zeilreizen richten zich op het respecteren en beschermen van de natuur. We laten onze gastbemanningsleden de wonderen van bijvoorbeeld de Waddenzee en haar getijdenstromen op een bewuste manier ervaren. Met werelwijde aandacht voor biodiversiteit en bescherming van kwetsbare gebieden minimaliseren we verstoring van ecosystemen en inspireren we tot milieuvriendelijk gedrag en dragen we graag op deze manier bij aan de bescherming van onze aardbol.

4. Verminderen van afval en plastic

Afvalscheiding en minimalisering van plastic gebruik zijn standaard aan boord. We maken zo veel als mogelijk gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen, biologisch afbreekbare producten of duurzame alternatieven en moedigen zuinig gebruik van water, elektriciteit en gas aan. Onze gasten worden door de gedreven bemanning aan boord, bijna automatisch gestimuleerd om bewuster om te gaan met de natuur om hen heen en laten we ze graag zien hoe bewust leven hand in hand kan gaan met comfort.

5. Toegankelijkheid en groene mobiliteit

Onze vertrekhavens zijn doorgaans goed bereikbaar met het openbaar vervoer, vaak op loopafstand van trein of busstations. Dit moedigt onze gasten aan om hun auto te laten staan, wat de CO²uitstoot van hun reis verder vermindert. Voor groepsreizen regelen we graag een passende bus zo dat gezamenlijk reizen zorgt voor een kleinere footprint en een duurzamer begin van de reis.

6. Alternatieve manieren van vakantie vieren

Onze zeilvakanties combineren cultuur, en geschiedenis in een natuurlijke omgeving . We laten zien dat er prachtige en veelvuldige en duurzame alternatieven zijn om een onvergetelijke vakantie te beleven. De historische schepen, prachtige kustlocaties en culturele diversiteit bieden een boeiende mix van natuur, geschiedenis en avontuur. Zo bewijzen we ook jou graag, dat duurzaam reizen verrassend veelzijdig en verrijkend kan zijn. Met Rederij van Linschoten maak je niet alleen een onvergetelijke reis, maar draag je ook bij aan het behoud van natuur en erfgoed. Samen zorgen we voor een duurzamere wereld.

 

Aan het helmhout bij Rederij van Linschoten

Directeur en manusje van alles: Herman van Linschoten

Ik, Harmannus Gerardus van Linschoten (Herman), heb op 22 mei 1998 Rederij van Linschoten opgericht. De reden hiervan was dat ik met mijn toenmalige vriendin eigenlijk op zoek was naar een tjalkje van ongeveer een meter of 14. In die tijd waren we namelijk met grote regelmaat aan het wedstrijdzeilen met kleine traditionele platbodems en hadden daarvoor een plaats nodig om een beetje comfortabel te kunnen overnachten.

Maar na meerdere bootjes te hebben bekeken liep ik tegen het “Wakend Oog” aan, een chartertjalk van 19,25m met plaats voor 10 gasten. Wel wat groot, maar dat charteren, dat trok me wel aan. De achterliggende gedachte was simpel: Nu werk ik 7 dagen in de week en dat zal met het charteren niet veranderen, maar dan kan ik wel elke dag zeilen!

Ik hoefde er dus niet lang over na te denken en met wat hulp van mijn toenmalige werkgever “Stella Nova Jachtservice” werd in korte tijd de financiering rondgebreid en was ik Reder!

En er werd gezeild, de eerste jaren zo’n 120 dagen per seizoen en dat werden er steeds meer. Op een gegeven moment moest er maar wat groters komen en ik ging weer bootjes kijken en zo werd iets later de “Victoria S” aangekocht en een vloot was geboren.

Uiteindelijk werd ook na het Wakend Oog, ook de Victoria’s na grondige optimalisering verkocht en begon ik een klein scheepswerfje in traditionele schepen. Dit was geen lang leven beschoren. Zonder zeilen was maar niets en zo kocht ik de winter er op de Koftjalk Engelina. Die ik om benoemde naar de beroemde Nederlandse ontdekkingsreiziger en voor verre vader Jan Huygen(van Linschoten)!

Herman van Linschoten - CEO von Rederij van Linschoten

In deze periode maakte ik ook nog een afspraak met de KNRM om een jaar lang op de reddingboot Arie Visser op Terschelling te gaan varen. Kort daarna kocht ik de zeegaande klipper Elegant erbij en was er alweer een vloot. Alleen dit keer niet in Nederlandse wateren maar met als vaargebied de Noord- en Oostzee.

Na goed 25 jaar chartervaart zei het lichaam dat er aan een andere invulling van het leven gedacht moest worden en zo verkocht ik eerst de Jan Huygen die in top toestand verkeerde en kort daarna de Elegant aan jonge ondernemers met een toekomst visie voor deze oude schepen.

Om dat stilzitten niet in de aard van het beestje zit en ik eigenlijk nog te jong ben voor pensioen, is de Rederij van Linschoten voortgezet als reisbureau en boekingskantoor voor traditionele zeilreizen en val ik af en toe nog voor een collega in om op een van hun Tall ships als kapitein te varen.

Daarnaast kunnen we inmiddels individuele zeilreizen en volcharter boeken op ca. 30 traditionele zeilschepen en dat wereldwijd. Op deze manier, heb ik nog contact met de klant en behoud ik mijn connectie met de zeilende chartervaart.

De doelstelling blijft ook in deze nieuwe fase nog steeds dezelfde:

Ik wil mijn gasten een zo aangenaam mogelijke vakantie bezorgen en proberen om dat gevoel wat mij al jaren beheerst aan hun mee te geven: De liefde voor de natuur, het zeilen en het behouden van oude schepen.

Boekingen en algemene vragen: Julia Schlösser

Ik, Julia Schlösser, ben al jarenlang nauw verbonden met de traditionele zeilvaart. Na mijn eindexamen en enkele onvergetelijke zeilreizen als gast op diverse traditionele zeilschepen, trok het mij steeds meer naar zee. Samen met Herman van Linschoten heb ik jarenlang de twee traditionele zeilschepen Jan Huygen en Elegant beheerd.

In het begin werkte ik als matroos en begeleidde ik talloze indrukwekkende reizen met gasten op de Oostzee en de Noordzee. Gaandeweg nam ik de verantwoordelijkheid op me voor de boekingen en de organisatie van de reizen, om onze gasten een complete en zorgeloze ervaring te bieden. Tegelijkertijd heb ik een studie Scheeps- en Rederijmanagement afgerond om mijn kennis en expertise verder uit te breiden.

Na de verkoop van de Jan Huygen en de Elegant wil ik mijn organisatorische vaardigheden en mijn ervaring aan boord nu inzetten om de perfecte zeilreis voor jou te plannen – volledig afgestemd op jouw wensen en behoeften. Of je nu alleen reist, met vrienden, of in een grote groep: ik help je graag bij het kiezen van een passende reis of het organiseren van een groepsreis.

Helemaal zonder zeilen kan ik echter niet – daarom werk ik af en toe nog steeds als matroos en neem ik samen met Herman tijdelijke functies over op verschillende traditionele zeilschepen en tallships.