- Zeilreis naar West- en Noord Spitsbergen
- 8 overnachtingen aan boord
- Verblijf in tweepersoonskamers
- Volpension: ontbijt, lunch, diner
- dagelijks begeleide landexcursies (2 guides aan boord)
- Duitstalige reisleiding
- CO2-afdracht aan “atmosfair”
Een Actieve Beleving van Spitsbergen
Onze reis biedt de mogelijkheid om de Arctische landschappen en dieren van Spitsbergen intensief te ervaren. Aan boord van de Meander, een traditionele tweemast-motorzeiler, gaan we op ontdekkingstocht. De nadruk ligt op een actieve beleving van de natuur, het dierenleven en de geschiedenis van Spitsbergen, met wandelingen die vertrekken vanaf het schip.
Flexibele Landingen en Verkenningen
Gemiddeld zullen we minstens één keer per dag aan land gaan om de indrukwekkende omgeving te verkennen. Dit kan variëren van ontspannen wandelingen en toendra-tochten tot kortere bergwandelingen of vaartochten door prachtige fjorden met gletsjers en bergen aan weerszijden. De route wordt flexibel aangepast aan de natuur, het weer en de beste kansen die zich aandienen.
Geen ‘Must’ Bezienswaardigheden
Er zijn geen specifieke bezienswaardigheden die onze reis bepalen. Hoewel sommige fjorden bekend zijn om hun historische betekenis of goede bereikbaarheid, zijn de minder bezochte gebieden vaak even indrukwekkend. De route wordt bepaald op basis van de weersomstandigheden en de situatie ter plaatse, zodat we zoveel mogelijk tijd doorbrengen in de mooiste gebieden met het beste weer. De natuur- en landschapsbeleving staan voorop, niet het gehaaste afvinken van bezienswaardigheden.
Wandelingen en Groepsdynamiek
De landingen duren meestal tussen de twee en vier uur, maar als het weer het toelaat, maken we graag langere dagtochten. Dankzij de kleine groepsgrootte (maximaal 12 deelnemers) hoeven we ons meestal niet op te splitsen, maar indien nodig kunnen we twee groepen vormen. Elke groep wordt begeleid door een gewapende gids vanwege het risico op onverwachte ontmoetingen met ijsberen.
Het terrein is vaak onbegaanbaar en rotsachtig, en we volgen geen gemarkeerde wandelpaden. Gasten moeten beschikken over basisconditie, een zekere tredvastheid en voldoende uithoudingsvermogen om deel te nemen aan wandelingen van meerdere uren. Regelmatige pauzes worden ingepland voor rust, observatie, fotografie of uitleg.
Zeilen in de Arctis
Wie wil, kan zich bij passende gelegenheden in een lichtmatroos veranderen – een spannende ervaring! Bij zeilmanoeuvres en het reilen en zeilen aan boord worden af en toe helpende handen gewaardeerd. Zeilervaring is echter niet nodig.
Samen de zeilen hijsen is leuk en we gaan ervan uit dat alle deelnemers ten minste af en toe met plezier actief meedoen.
Hoewel we geen enkele kans om te zeilen onbenut laten, ligt de nadruk op de beleving van de Arctische omgeving, niet op de uitdaging van het zeilen zelf. Bij ongunstige windomstandigheden zal de motor regelmatig worden gebruikt. Wie op zoek is naar een intensieve zeilervaring, zal wellicht niet volledig aan zijn trekken komen in de Arctische wateren van Spitsbergen.
Drijfijs en Dierenobservaties
In het noorden van Spitsbergen kunnen we mogelijk drijfijs tegenkomen. Als dit binnen bereik ligt, kunnen we zien hoe de Meander zich tussen de ijsschotsen baant, met de kans om ijsberen of walrussen te spotten. Ook walvissen zoals bultruggen, dwergvinvissen en gewone vinvissen zijn vaak te zien. Zelfs blauwe vinvissen en Groenlandse walvissen zijn in het verleden waargenomen, al zijn dit zeldzame ontmoetingen.
We houden ons strikt aan de regelgeving en houden altijd minimaal 300 meter afstand van ijsberen. Met behulp van verrekijkers en telelenzen kunnen we deze majestueuze dieren goed observeren, zelfs op grotere afstand. Als de omstandigheden het toelaten, kunnen we wellicht dichterbij komen en genieten van een unieke waarneming.
De Arctische Fauna en Flora
De fauna, waaronder vele vogelsoorten, en de verrassende plantengroei van de Arctische toendra vormen een duidelijk focuspunt van deze reis. Regelmatige lezingen en achtergrondgesprekken over deze onderwerpen zorgen voor een diepere verbinding met de natuur. De middernachtzon zorgt ervoor dat we gedurende de hele reis geen duisternis ervaren, wat ons in staat stelt om ook ’s avonds nog aan land te gaan of langs gletsjers te varen.
Juli is het hoogtepunt van de Arctische zomer, wanneer de natuur in volle bloei staat. Overal zien we kleine bloemen bloeien, rendieren eten zich naar hartenlust vol, en het hectische broedseizoen van de Arctische vogels bereikt zijn piek. Of het nu de vlakke toendra of de steile vogelkliffen zijn, de natuur herbergt een indrukwekkende biodiversiteit. Tienduizenden kleine alken vliegen in en uit bij de kolonies, en de grote alkenrotsen lijken wel een drukke bijenkorf.
Geen rustvakantie, maar avontuur
Deze reis is geen ontspanningsvakantie. De nadruk ligt op actieve verkenning en avontuur. We zullen de wonderen van Spitsbergen ontdekken, waarbij het avontuur en de beleving van de Arctische natuur centraal staan. Bereid je voor op een intensieve en onvergetelijke ervaring in de Arctische hoogzomer!
De route:
Tijdens onze reis willen we de fjorden aan de west- en noordkust van het hoofdeiland Spitsbergen verkennen. Er is geen vast reisschema: reisleider Rolf Stange kent Spitsbergen uit jarenlange ervaring en zal samen met de kapitein onderweg flexibel beslissen hoe de route eruitziet – afhankelijk van ijs, wind en weer! Wat voor ons telt, is een veelzijdige en afwisselende Spitsbergen-beleving.
Wettelijke voorschriften geven ons in bepaalde delen van Spitsbergen ruime bewegingsvrijheid, terwijl andere gebieden strenger beschermd zijn en slechts op specifieke punten voor landgangen toegankelijk zijn. We zullen ons bij het maken van landgangen vooral richten op die gebieden waar we ons vrij kunnen bewegen en dus – afhankelijk van wind, weer en ijs – de meest geschikte locaties kunnen kiezen.
Tot deze gebieden behoren in deze tijd van het jaar vooral de vaarregio “West-Spitsbergen: Isfjord–Kongsfjord”, dus de grote Isfjord, de westkust van Spitsbergen ten noorden van de Isfjord, en de Kongsfjord. Daar komt nog het vaargebied “Noord-Spitsbergen” bij: een groot deel van de noordkust van Spitsbergen, van de oostzijde van de Woodfjord tot aan de westzijde van de Sorgfjord, evenals een aantal andere locaties buiten deze hoofdregio’s, die ons mogelijkheden voor landingen bieden.
Er zijn geen specifieke plaatsen of fjorden waarvan het bereiken bepalend is voor het slagen of mislukken van deze reis, want overal zijn prachtige natuurbelevenissen en dierwaarnemingen mogelijk. Toch zullen we tijdens onze tocht zeker een aantal van de volgende locaties aandoen:
- Isfjord: De grootste fjord van Spitsbergen verenigt bijna de volledige landschappelijke en biologische diversiteit van de hele eilandengroep in zijn vele vertakkingen. De talrijke baaien aan de noordkant en in het oostelijke deel, tot aan de Sassenfjord en Tempelfjord, bieden volop mogelijkheden om hier meerdere dagen avontuurlijk door te brengen. In de Isfjord ligt ook Longyearbyen, waar onze zeereis begint en eindigt.
- St. Jonsfjord: Een stille, schilderachtige fjord ten noorden van de Isfjord. Korte bergwandelingen lonken hier met mooie uitzichten over het subtiel kleurrijke landschap.
- Forlandsund: Dankzij haar geringe diepgang is de Meander een van de weinige schepen die de soms zeer ondiepe Forlandsund tussen Prins Karls Forland en het hoofdeiland van Spitsbergen kan passeren. De westkust van Spitsbergen biedt hier verscheidene aantrekkelijke mogelijkheden voor landtochten.
- Kongsfjord: Het indrukwekkende panorama van deze fjord wist al de walvisvaarders te betoveren. Tegenwoordig ligt hier Ny-Ålesund, een voormalig mijnstadje dat is omgevormd tot onderzoeksnederzetting. Hier staat ook de luchtschipmast van waaruit Amundsen (1926) en Nobile (1928) hun beroemde Noordpoolexpedities begonnen – en er is de noordelijkste brievenbus ter wereld.
- Krossfjord: Deze vertakte fjord biedt een prachtig landschap waarin je makkelijk dagen kunt doorbrengen. Het gebied kent een rijke geschiedenis, van de walvisvaart tot een Duitse weerstation tijdens de Tweede Wereldoorlog – allemaal tegen het decor van imposante gletsjers en steile bergen.
- Raudfjord: Aan de westzijde toont zich een alpien Arctisch landschap met steile berghellingen en gletsjers; de oostzijde nodigt met haar glooiende terrein en ijsvrije vallei uit tot wandelingen.
- Woodfjord: Deze lange zeearm loopt langs het Andrée Land, gekenmerkt door afgeronde bergtoppen en deels roodachtig gekleurde rotswanden. De fjord vertakt zich in de Bockfjord en de Liefdefjord.
- Wijdefjord: Deze fjord valt op door zijn rechte, lange vorm. Aan de westzijde ligt het Andrée Land; aan de oostkant rijst het sterk vergletsjerde Ny-Friesland op. In het binnenste deel domineert de imposante Mittag-Lefflergletsjer. Hier voltrokken zich in 1912/13 enkele dramatische episodes van de tragisch mislukte Schröder-Stranz-expeditie. De Wijdefjord wordt zelden bezocht, maar biedt indrukwekkende landschappen en mogelijkheden tot aanlanding.
- De rand van het drijfijs: De locatie hiervan varieert per jaar en per seizoen. Als deze binnen bereik ligt, bekijken we het ijs van dichtbij en hopen we op boeiende ontmoetingen met de fauna van de Hoge Arctis.
- En verder? In veel van deze fjorden zou je al meerdere dagen kunnen doorbrengen. Naast bekende klassiekers gaan we ook op ontdekkingsreis naar zelden bezochte gebieden. De Arctis laat zich niet voorspellen, maar één ding is zeker: we zullen onderweg veel zien en meemaken.
Fysieke vereisten:
Je moet in goede gezondheid verkeren en voldoende fit zijn voor meerdaagse wandelingen van enkele uren in ruig, padloos terrein. Extreemsport of technisch klimmen staan natuurlijk niet op het programma, maar je moet wel plezier hebben in wandelen – ook als dat door rotsachtig en onvoorspelbaar terrein gaat.
We doen geen topsport, maar een wandeling van 8 tot 10 kilometer met zo’n 500 meter hoogteverschil over stenen en puin mag voor jou geen ontmoedigende gedachte zijn. Uiteraard houden we onderweg regelmatig pauzes om uit te rusten, te observeren, te fotograferen, uitleg te geven en vooral om te genieten.
Reisvoorbereiding:
De meeste vluchten naar Longyearbyen vereisen overstappen in Oslo en Tromsø. Houd er rekening mee dat je in Oslo vaak een overnachting nodig hebt. Soms zijn er ook rechtstreekse vluchten van Oslo naar Longyearbyen. De haven is vanuit het vliegveld in ca. 5min met de taxi te bereiken.
Tip: Boek bij voorkeur alle vluchten bij dezelfde luchtvaartmaatschappij. Zo voorkom je dat je tijdens het overstappen je bagage opnieuw moet inchecken of dat je koffer niet aankomt.
Een gedetailleerde paklijst ontvang je met je boekingsformulieren of op aanvraag.