Search
Close this search box.

IJsselmeer

Sinds 1932 beschermt de afsluitdijk ons land voor soms onberekenbare stormvloeden. Met het Ijsselmeer en later ook het Markermeer is Nederland niet alleen veiliger maar ook een watersportgebied rijker geworden. Een grote invloed op deze populariteit hebben uiteraard de prachtige, oude Zuiderzeesteden waar je nog steeds de sfeer van de Gouden Eeuw en de VOC kunt proeven – of gewoon een visje. De grootste zoetwaterplas van Nederland is vooral een rustig en weids zeilgebied met 1001 leuke mogelijkheden.

Ben je geïnteresseerd in de historie van ons land en ontdek je graag nieuwe steden? De afstanden tussen de havens zijn hier nooit ver en een flexibele planning staat niets in de weg. Verandert de wind, verandert jou schip ook zijn plannen – een leuke tussenstop maken om een visje te eten of juist nog lekker door zeilen.

Op het water is er geen stress en het woord ‘moeten’ laten we aan land. Hier geniet je van een heerlijk uitzicht, de wind die de zeilen vult en sta je op de uitkijk voor de volgende ontdekking.

Je gaat bij voorbeeld op reis naar Makkum, Workum, Stavoren of Lemmer – eveneens Friese steden – , het vissersdorp Den Oever op Wieringen, op naar de Westkust naar Medemblik of het gezellige Enkhuizen.

Hier kunnen we doorsluizen naar het Markermeer en nadat de laatste busladingen Japanners zijn vertrokken een wandeling maken door toeristische trekpleister als Volendam, Monnickendam of Marken. Uiteraard is ook Amsterdam dan niet meer ver en kunnen we na een stadswandeling via het IJ verder of via de kanalen richting het Noorden. Vooral in het voorjaar als de tulpen het land kleuren is dit een prachtige route. Vanaf Den Helder zeilen we dan over de Waddenzee, sluizen door de afsluitdijk en komen zo weer terug naar het IJsselmeer.

Reisbestemmingen
Nederland

Mogelijke reisdoelen op het IJsselmeer

Al na enkele dagen aan boord kun je je verbazen over de diversiteit van dit zeilgebied. Hier valt werkelijk voor iedereen wat te beleven. Vertrekhavens en eventuele tussenstops zijn altijd afhankelijk van het schip.

Weekend: Voormalige Zuiderzeehavens als Enkhuizen, Hoorn of Medemblik
Midweek: IJsselmeer en Markermeer - Van Amsterdam tot aan Makkum is bijna alles mogelijk!
Week: Rondje Noord-Holland? Via Amsterdam naar Den Helder en over de Waddenzee terug

Belangrijk: De route is altijd afhankelijk van de wind en kan daarom pas aan boord worden besproken.

Meezeilreizen

28 juli
 t/m 2 augustus 2024
€ 610
  5 dagen
  Waddenzee, IJsselmeer
Je avontuur begint in het stoere Harlingen, gelegen aan de prachtige Waddenzee. Je ontdekt het stilste strand op Terschelling, de chicste strandtent op Vlieland, het gezelligste café aan de haven in Enkhuizen, de mooiste vuurtoren op Ameland, de fijnste fietstocht op Texel, de statigste panden in Hoorn en de lekkerste kibbeling in Den Oever.
26 augustus
 t/m 1 september 2024
€ 660
  7 dagen
  IJsselmeer, Waddenzee
Beleef de zomer in Nederland aan boord van een traditioneel zeilschip. Lekker dicht bij huis stapt u zomaar een andere wereld binnen.
2 oktober
 t/m 6 oktober 2024
€ 335
  4 dagen
  IJsselmeer
Beleef de laatste herfstzon op de Nederlandse wateren. Lekker dicht bij huis stap je zomaar een andere wereld binnen. Er staat een rondje over het Markermeer gepland met tussenstops in b.v. Marken, Edam, Kampen en/of Elburg (weerafhankelijk).
4 oktober
 t/m 11 oktober 2024
V.a.
€ 755
  7 dagen
  Waddenzee, IJsselmeer
Ontdek de natuurlijke schoonheid van het Nationaal Park Waddenzee en de West-Friese eilanden vanaf het water. Een rondje over het IJsselmeer en de Friese kanalen is ook mogelijk:
11 oktober
 t/m 13 oktober 2024
€ 305
  2 dagen
  IJsselmeer
Deze regatta bestaat uit twee delen. Op zaterdag wordt de beroemde Drie Steden Regatta gezeild. Op zondag verzamelen de klippers voor de kust van Enkhuizen voor een race op een zogenaamde “trapezebaan”.