Wat nemen we mee?

Bruine vloot zeilreizen

Maak kennis met de bruine vloot, een iconisch onderdeel van het Nederlandse maritieme erfgoed en ook bij Rederij van Linschoten een belangrijke en vooral unieke speler. De term verwijst naar een specifieke categorie traditionele zeilschepen, vaak gebouwd van hout, ijzer of staal, die oorspronkelijk worden gebruikt voor de transport of in de visserij. Tegenwoordig is de bruine vloot vooral bekend als een toeristische attractie en wordt het gebruikt voor recreatieve zeiltochten als meezeilen met professionals. Deze schepen, die vaak groot en indrukwekkend zijn, brengen bezoekers ca.100 jaar terug in de tijd en bieden een authentieke zeilervaring.

De geschiedenis van de bruine vloot

De oorsprong van de bruine vloot ligt in de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. In deze tijd werden de schepen ingezet voor vrachtvervoer. De schepen in de bruine vloot waren een essentieel onderdeel van de Nederlandse economie, tot de opkomst van moderne binnenvaart- en vrachtschepen. Ze vervoerden goederen als hout, graan, mest, turf en vis van en naar verschillende havens langs de Nederlandse en internationale kust en binnenwateren.

De naam ‘’bruine vloot’’ komt van de bruine kleur van de zeilen van veel van de schepen. De zeilen werden behandeld (tanen) met een mengsel van teer en olie om ze waterdicht en sterker te maken, met als resultaat de kenmerkende bruine tint. Dit werd een symbool van robuustheid en functionaliteit van deze schepen.

De Bruine Vloot

Belangrijke kenmerken

Wat de bruine vloot zo bijzonder maakt, is de diversiteit aan schepen binnen deze categorie. Er zijn verschillende typen schepen die tot de vloot behoren, waaronder klippers, tjalken, aken, kotters en botters. Elk van deze schepen heeft zijn eigen unieke ontwerp en geschiedenis, maar ze delen ook gezamenlijke kenmerken:

  • Materiaal en constructie
    De schepen zijn meestal gebouwd van hout, ijzer of staal, afhankelijk van de periode waarin ze zijn gemaakt. Veel oudere schepen zijn van hout terwijl latere varianten van geklonken ijzer of staal zijn gemaakt.
  • Geschikt voor ondiep water
    Veel schepen uit de bruine vloot hebben een platte bodem, wat ze ideaal maakt voor het navigeren in ondiepe wateren zoals de Waddenzee.
  • Authentieke ervaring
    Voor de bruine vloot van tegenwoordig geldt dat het vooral gaat om de beleving. Veel van de schepen zijn verantwoord gerestaureerd om het historische karakter te behouden, maar toch comfortabel, veilig en geschikt is voor vele passagiers.

Toerisme versus de bruine vloot

Toen halverwege de 20e eeuw de gemotoriseerde vrachtschepen in de markt kwamen, verloren traditionele zeilschepen de commerciële functie. Veel van deze schepen zouden verloren gaan als er geen initiatieven waren genomen. In de jaren 60 en 70 werd de bruine vloot herontdekt als toeristische trekpleister. Vanaf toen werden ze veel gebruikt in de recreatieve sector.

Het behoud van deze vloot is van groot belang voor het culturele, maritieme erfgoed van Nederland. Verschillende organisaties, zoals de Vereniging voor de Bruine Vloot en de bbz, zetten zich in om deze schepen te onderhouden en te restaureren, zodat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van deze unieke zeilervaringen.

Bruine vloot uitjes

Ontdek de bruine vloot bij Rederij van Linschoten

Wil ook jij onze bruine vloot ontdekken? Boek dan eens een meezeilreis of een groepsreis zeilen. Het kan een leuke vakantie zijn, maar ook een bedrijfsuitje, vriendenweekend, huwelijksfeest en alleen of met het gezin, jij kunt bij ons terecht. Op onze website maak je kennis met enkele van onze traditionele zeilschepen en tallships uit de bruine vloot. Uiteraard adviseren we je hier ook graag over. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen vinden wij het juiste schip en vaargebied voor je volgende vakantie, schoolreisje of ander evenement.