Beleef een actieve en authentieke zeilvakantie op de Aron in Deense wateren, waar alles draait om goed zeilen, lekker eten, gezelligheid, paastradities en het actief deelnemen (binnen de grenzen van je mogelijkheden) aan alle dagelijkse activiteiten aan boord.
Een van de beste manieren om de Deense eilanden te ontdekken, is aan boord van de traditionele schoener Aron. Dit prachtige historische Deense zeilschip, beheerd door de ervaren schippers Gorm en Helene, biedt een authentieke zeilervaring. Beide schippers zijn geboren en getogen op de eilanden en kennen daardoor de beste, meest verborgen plekjes om hun gasten mee naartoe te nemen.
Je avontuur begint in het charmante stadje Svendborg, in het zuiden van het eiland Funen. Dit zeilgebied staat bekend om zijn beschutte, kalme zeeën en matige wind, wat het een perfecte introductie maakt tot traditioneel zeilen. Aan boord van de Aron leer je de kneepjes van het vak in een veilige en ondersteunende omgeving, terwijl je geniet van het adembenemende landschap. De lage golven en minimale deining zorgen ervoor dat het varen tussen de eilanden zelden zeeziekte veroorzaakt, waardoor je optimaal kunt genieten van je tijd op het water.
Tijdens de reis laten we de wind bepalen welke eilanden en steden we zullen bezoeken. De mogelijkheden zijn eindeloos: van het bijna Caribisch aandoende strand van Lundeborg tot Gorm’s geboortedorp Troense, de vissersplaats Bagenkop, het avontuurlijke Ærøskøbing, of een van de idyllische kleine eilanden (Lyø, Avernakø, Skarø etc.).
Op paaszaterdag zullen we op het eiland Ærø in het dorp Marstal aanleggen, om te taalrijke paastradities daar mee te beleven.
Misschien heb je er wel eens van gehoord? De gekke eilandbewoners die in weer en wind op het strand zitten en eieren koken, worstjes grillen en op elkaar toosten. En dat is precies wat de eilandbewoners doen – samen met een heleboel gasten die de traditie zelf hebben ontdekt en “vrijwillig” meedoen.
In de dagen voorafgaand aan Paaszaterdag, en vooral op die dag, zitten de veerboten vol; iedereen moet “naar huis” naar Ærø om eieren te koken. De straten in de stad zijn verlaten en winkels en musea zijn gesloten met een bordje op de deur: “We zijn eieren aan het koken!”
Honderden mensen verzamelen zich rond het eiland en bouwen een vreugdevuur op het strand – vaak met twee, drie of meer generaties rond hetzelfde vuur. De hele dag door worden er eieren gekookt, worsten geroosterd en sterke verhalen verteld. En dit alles wordt weggespoeld met een biertje – misschien wel een lokaal paasbrouwsel van Ærø Bryggeri.
De traditie gaat terug tot rond 1900, toen oudere kinderen op paaszaterdag naar de boerderijen gingen om voor de bewoners te zingen en eieren te rapen, die ze naar het strand brachten en kookten in zeewater… Of misschien waren het de boerenmeisjes en -jongens die eindelijk een vrije dag hadden en feest wilden vieren.
De oorsprong van dit gebruik is een beetje een mysterie, maar het houdt zeker verband met het Deense concept van “hygge”.